Jsme bezplatná právní poradna.
Tel. +420 720 988 644, e-mail: info@nemoc-zpovolani.cz

Hlavní stránka » Aktuality » Jaké jsou podmínky uznání COVIDU-19 jako nemoci z povolání a z toho vyplývající právní nároky zaměstnanců?

V současnosti přibývají dotazy ohledně odškodnění za covid-19, tj. zda onemocnění covidem-19 je stále možné posoudit jako nemoc z povolání, za jakých podmínek a jaké lze očekávat odškodnění.

V tomto článku si odpovíme na Vaše nejčastější otázky týkající se covidu-19 jako nemoci z povolání.

Pro připomenutí je onemocnění označované jako covid-19 vysoce infekční onemocnění způsobené koronavirem SARS-CoV-2 přenosné z člověka na člověka, které může vzniknout v souvislosti s výkonem práce. Jako nemoc z povolání může být uznán podle Kapitoly V položky č. 1 nebo Kapitoly V položky č. 3 přílohy k nařízení vlády č. 290/1995 Sb., kterým se stanoví seznam nemocí z povolání, ve znění pozdějších předpisů.

Jsou nějak specifikovány profese, které mohou žádat o odškodnění covidem-19?

Obecně právní předpisy nijak nevymezují konkrétní profese, které mohou žádat o uznání nemoci z povolání. Podmínky se posuzují individuálně ve vztahu ke každému žadateli, ale nejčastěji splňují stanovené podmínky tyto profese:

  • zdravotní pracovníci, 
  • pracovníci zařízení sociálních služeb 
  • pracovníci dalších zařízení obdobného charakteru včetně hospicové péče,
  • studenti v souvislosti s nařízenou pracovní povinností k zajištění poskytování zdravotních a sociálních služeb,
  • pedagogičtí pracovníci, zejména při práci se zdravotně znevýhodněnými skupinami s obtížnější schopností obecně dodržovat hygienická pravidla,
  • příslušníci Policie České republiky, strážníků obecní policie, armády, příslušníci Hasičského záchranného sboru České republiky, kdy nelze zcela jednoznačně vyloučit přenos infekce při rizikovém kontaktu s osobou při výkonu jejich práce.

Jaká je výše odškodnění za prodělanou nemoc z povolání?

Výše odškodnění za COVID-19 není závislá na sektoru, ve kterém zaměstnanec pracuje. Rozhodující je povaha a rozsah poškození zdraví, průběh a náročnost léčby, výše výdělku atd. Shodně s jinými nemocemi z povolání tak poškozený zaměstnanec může žádat odškodnění za ztrátu na výdělku, vzniklou bolest a ztížení společenského uplatnění, účelně vynaložené náklad léčení a věčnou škodu.

V souvislosti s úmrtím zaměstnance následkem nemoci z povolání mohou pozůstalí žádat náhradu nákladů na jejich výživu, jednorázové odškodnění a náhradu věcné škody.

Jaké musím splnit podmínky pro uznání COVIDU-19 jako nemoci z povolání?

Dle Metodického návodu k zajištění jednotného postupu při posuzování a uznávání covidu-19 jako nemoci z povolání zveřejněného ve Věstníku Ministerstva zdravotnictví v měsíci červnu 2024 musí být splněny minimálně tyto klinické podmínky

1) onemocnění musí proběhnout s klinickými příznaky zjištěnými lékařem a 

2) onemocnění musí být potvrzeno laboratorním vyšetřením. 

Za jednoznačný laboratorní průkaz etiologie onemocnění se považuje vyšetření diagnostickou soupravou na principu polymerázové řetězové reakce (PCR) nebo antigenní test konfirmovaný PCR. Antigenní test i PCR test musí být výrobcem určeny pro profesionální použití a provedeny ve zdravotnickém zařízení. 

Tyto podmínky se přitom vztahují na posuzované případy onemocnění covid-19 laboratorně potvrzené ode dne zveřejnění tohoto metodického návodu ve Věstníku MZ ČR, tj. od 27. 6. 2024

Musím mít prokázán těžký průběh nebo dlouhodobé následky?

Aby byla splněna klinická podmínka, stačí, aby se jednalo o klinicky manifestní infekční onemocnění. Těžký průběh léčby ani dlouhodobé následky nejsou podmínkou pro uznání onemocnění jako nemoc z povolání. Závažnost průběhu léčení však bude mít vliv na výši odškodnění.

Jak mám postupovat?

Objednejte se, ideálně ve spolupráci s Vaší praktickým lékařem, na vyšetření pro řešení COVIDU-19 jako možné nemoci z povolání na příslušné klinice pracovního lékařství. K žádosti je vhodné připojit nálezy odborných lékařů týkající se řešeného onemocnění (vč. rentgenových snímků, pokud byly provedeny), výsledky provedených laboratorních testů na koronavirus, kopie zdravotnické dokumentace registrujícího praktického lékaře v rozsahu potřebném k posouzení nemoci, včetně údajů o trvání karantény event. pracovní neschopnosti.

Článek zpracovala JUDr. Petra Kubínová, advokátka